Om du kämpar för att bli gravid, ska du ta munkpeppar för fertilitet? Se vad studier och samlad kunskap om munkpeppar har att säga.
Oavsett om du planerar att bli gravid eller aktivt försöker bli gravid har du kanske hört talas om att ta munkpeppar för att öka din fertilitet?
Munkpeppar, även känd som Vitex Agnus-Castus, har använts medicinskt i över 2 000 år för att behandla ett brett spektrum av sjukdomar, och dess fertilitetsfördelar är allmänt erkända.
Just den hormonbalanserade effekten som munkpeppar har är det som gör den så bra för att hjälpa många kvinnor att bli gravida.
Som alltid med kosttillskott: När du letar efter ett munkpeppartillskott, se till att köpa ett från ett välrenommerat företag.
Munkpeppar hjälper indirekt till att främja progesteronnivåerna, vilket kan bidra till din ägglossning, till friska ägg och att din livmoderslemhinna är förberedd för att ett befruktat ägg ska kunna implantera (fästa).
Munkpeppar kan också hjälpa kvinnor med obalanser i lutealfasen att få en bättre reglerad menscykel och främja befruktning.
Jag hade inte själv hört talas om munkpeppar till en början. Det var en kollega som hade rekommenderat den till många kvinnor med stor framgång som introducerade mig i ämnet.
Innehållsförteckning
- 1 Munkpeppar har en hormonell effekt för kvinnor
- 2 Vad orsakar kvinnlig infertilitet?
- 3 Hur munkpeppar påverkar graviditetshormonerna
- 4 Studier om att ta munkpeppar för fertilitet
- 5 Hur lång tid tar det att få de förväntade resultaten?
- 6 Finns det några biverkningar av munkpeppar?
- 7 Så, hjälper munkpeppar din fertilitet?
- 8 Artikelkällor
Munkpeppar har en hormonell effekt för kvinnor
Munkpeppar, även kallad vitex agnus castus, kan vara betydelsefull för hormonell och reproduktiv hälsa av flera skäl.
För det första har den inhemska Medelhavsväxten använts i olika kulturer i århundraden för att främja kvinnlig hormonbalans. För det andra är munkpeppar ett av de bästa naturmedlen för att lindra PMS-symptom. (Ja, det stämmer, du kan använda vitex agnus castus för att tämja smärtsamma menskramper, huvudvärk och till och med hormonell akne). Munkpeppar kan också hjälpa till att bekämpa symtom under klimakteriet som vaginal torrhet och värmevallningar.
Dessutom är munkpeppar känt för att hjälpa till att återupprätta regelbundna menstruationscykler vid övergång från hormonella preventivmedel. Det är dock viktigt att notera att munkpeppar kan reagera med p-piller, så det är rekommenderat att rådgöra med din läkare innan användning.
Med tanke på dess förmåga att förbättra så många aspekter av hormonell hälsa kanske du är nyfiken på om munkpeppar påverkar din chans att bli gravid. Hur ökar munkpeppar fertiliteten, exakt?
Vad orsakar kvinnlig infertilitet?
För att förstå hur munkpeppar kan förbättra fertiliteten är det först viktigt att förstå vad som orsakar kvinnors fertilitetsproblem.
Experter och forskare inom kvinnors hälsa är överens om att majoriteten av kvinnors fertilitetsproblem orsakas av hormonella obalanser. I synnerhet kan en kort lutealfas och låga nivåer av progesteron (eller höga nivåer av östrogen) hindra kvinnor från att bli gravida.
Dessa obalanser har sitt ursprung i hypofysen, som ansvarar för att kommunicera med äggstockarna för att låta dem veta hur mycket av varje hormon de ska producera.
Vitex agnus castus innehåller inga hormoner men är känt för att reglera hormonnivåerna genom att påverka hypofysen i hjärnan. Genom att hypofysen stimulerar produktionen av vissa hormoner och minskar utsöndringen av andra resulterar det i den perfekta balansen för fertilitet och fosterutveckling.
Hur munkpeppar påverkar graviditetshormonerna
Det finns några olika sätt på vilka örten påverkar graviditetsspecifika hormoner, vilket kan öka chanserna att bli gravid.
Sänker för höga nivåer av prolaktin
Munkpeppar påverkar prolaktin, ett hormon som produceras i hypofysen vars primära funktioner innebär att förbereda kroppen för graviditet och producera bröstmjölk. Personer som har kortare lutealfas (den andra halvan av menstruationscykeln) har kraftigt förhöjda prolaktinnivåer. Denna obalans utgör en utmaning för personer som försöker bli gravida.
Det beror på att höga prolaktinnivåer stör produktionen av andra hormoner (som östrogen och progesteron), vilket kan förändra eller till och med stoppa ägglossningen. Det kan också leda till oregelbundna eller uteblivna menstruationer, vilket kan göra det svårare att planera för befruktning.
När du försöker bli gravid kan en läkare göra ett prolaktintest för att se om dina prolaktinnivåer kan påverka fertiliteten. Som referens kan man se att normala prolaktinnivåer för kvinnor är mindre än 20-25 ng/ml. Eftersom munkpeppar kan sänka prolaktinnivåerna i kroppen kan det vara till hjälp för dem som har förhöjda nivåer och kämpar för att bli gravida att ta ett tillskott.
Balanserar progesteron och östrogen
Munkpeppar påverkar progesteron, ett könshormon som är integrerat i menstruationscykeln och i graviditeten.
Progesteron är hormonet för att känna sig avslappnad och stressfri. Munkpeppar minskar produktionen av det follikelstimulerande hormonet (FSH) samtidigt som det stöder det luteiniserande hormonet (LH). Dessa processer ökar i sin tur progesteronnivåerna, vilket förlänger den luteala fasen.
Du kan alltså ta munkpeppar för att öka progesteronutsöndringen, vilket är viktigt för att stödja implantation i livmoderslemhinnan och upprätthålla en hälsosam fosterutveckling.
Hur är det med östrogen? En systematisk översikt från 2017 tyder på att munkpeppar kan binda till östrogenreceptorer och påverka östrogenaktiviteten.
På grund av dess naturliga förmåga att balansera produktionen av östrogen anses vitex agnus castus också vara till hjälp för att läka äggstockscystor, fibroider och endometrios. Alla vilka kan hindra en graviditet.
Balansen mellan hormonerna östrogen och progesteron kan hjälpa till att reglera din menstruationscykel, vilket kan vara till hjälp när du försöker bli gravid.
Eftersom munkpeppar kan bidra till att balansera nivåerna av progesteron och östrogen i din kropp kan det öka chanserna att bli gravid. Det beror på att befruktning är beroende av ett balanserat reproduktionssystem.
Studier om att ta munkpeppar för fertilitet
Resultat om munkpeppar och hormonbalans
I en randomiserad dubbelblind studie från 1993 testades effekten av 20 milligram munkpeppartillskott jämfört med en placebogrupp, med 52 kvinnor.
Inom tre månader uppmätte forskarna lägre prolaktinnivåer, mer normaliserade lutealfaser och eliminering av problem med progesteronsyntesen i lutealfasen i munkpeppar-tilläggsgruppen. Alla dessa resultat tyder på att intag av munkpeppar för fertilitet kan förbättra förhållandena i det reproduktiva systemet för att befrämja graviditet.
Dessutom visade en studie från 2014 om användning av munkpeppar som örtbehandling för PCOS att det potentiellt kan hjälpa till att reglera oregelbundna menstruationscykler (och därmed stimulera ägglossning). De hormonella resultaten av forskningen inkluderade balansering av luteiniserande hormon och prolaktin, vilket hjälpte till med reglering av cykeln.
Resultat om munkpeppar för befruktning
I en dubbelblind placebokontrollerad studie från 2006 testades effekten av ett munkpeppartillskott – som också innehöll en egen blandning av andra vitaminer och mineraler – som omfattade 93 kvinnor som nyligen haft svårigheter att bli gravida.
Den första frågan som studien försökte besvara: Hur lång tid tar det för munkpeppar att verka för fertilitet? Inom tre månader visade gruppen som tog munkpeppar för fertilitet bättre hormonbalans. Vidare blev 26 procent av dessa kvinnor gravida, medan endast 10 procent av dem i placebogruppen blev det.
En annan nyligen genomförd studie med kvinnor som tog munkpeppar tillsammans med maca och folat (en viktig ingrediens i prenatala vitaminer) resulterade i en graviditetsfrekvens på 37 procent. Antalet kvinnor som fick ägglossning ökade från 10 procent till 42,9 procent i slutet av studien.
❤️ Om du själv vill prova munkpeppar så kanske du helt enkelt ska beställa hem det?
Hur lång tid tar det att få de förväntade resultaten?
Du måste ta tillskottet i minst tre månader för att märka några förändringar. Det kan fungera långsammare än vanligt hos vissa kvinnor, därför kan de behöva ta det i upp till sex månader för att se några förändringar.
Finns det några biverkningar av munkpeppar?
I allmänhet är munkpeppar säkert för de flesta att ta, biverkningar har visat sig vara sällsynta, milda och alltid reversibla. Biverkningar av munkpeppar kan vara akne, magproblem, yrsel, illamående, klåda eller kraftigare menstruationsblödning.
Om du har vissa hormonkänsliga tillstånd, inklusive en historia av bröst-, äggstocks- eller livmodercancer, bör du förmodligen inte ta munkpeppar. Eftersom vitex agnus castus kan förändra progesteron- och eventuellt östrogennivåerna i kroppen kan det vara bra att vara försiktig. Det är bra att rådgöra med din läkare om eventuella kosttillskott du vill ta när du försöker bli gravid.
Är det säkert att ta munkpeppar när man är gravid?
Även om munkpeppar är en naturlig ört som anses vara säker med mycket milda till inga biverkningar, rekommenderas den för närvarande inte för användning under graviditet.
Eftersom munkpeppar kan förändra hormoner, särskilt de som är viktiga under graviditet och amning, rekommenderas att blivande mödrar och ammande mödrar undviker att använda det.
Så, hjälper munkpeppar din fertilitet?
Kan munkpeppar hjälpa dig att bli gravid? Enkelt uttryckt, att ta ett munkpeppartillskott för fertilitet har stor potential – men som alltid beror det på vad just dina utmaningar är. Dess effekt beror på orsaken till det specifika fertilitetsproblemet i fråga.
Eftersom munkpeppar har en stark, positiv inverkan på hormonbalansen är det det verkligen värt att prova. Infertilitet beror ofta på olika hormonella obalanser.
På grund av detta finns det en stor potential för munkpeppar att stärka grunden för din fertilitet, vilket ökar chansen för en lyckad graviditet.
🤰Här kan du köpa munkpeppar för att stötta din hormonbalans.
Artikelkällor
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31067851/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5308513/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8369008/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4528347/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17211965/
- https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0032-1327831
- https://www.columbiadoctors.org/condition/hyperprolactinemia-prolaction-disorder
- https://www.reproductivefacts.org/news-and-publications/patient-fact-sheets-and-booklets/documents/fact-sheets-and-info-booklets/hyperprolactinemia-high-prolactin-levels/#:~:text=High%20prolactin%20levels%20interfere%20with,prolactin%20levels%20without%20any%20symptoms.
- https://pituitary.org/knowledge-base/disorders/prolactinomas